De leugen die CBS heet

Of wil u ook geregeerd worden door “het gemiddelde”?

Deze week nog publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek weer eens een juichende constatering, namelijk, in 15 jaar tijd zou het vermogen (bezit) van de gemiddelde Nederlander zijn toegenomen van € 17.000 tot € 87.000. Nou zijn dat toch cijfers, waarvan je op het eerste oog vreselijk blij van zou moeten worden, want, wel 4 keer zoveel, nietwaar?

Graag lever ik het bewijs, dat cijfers niet liegen, maar dat cijferaars wel kunnen liegen, en dat (bewust of onbewust) ook doen.

Allereerst lever ik graag een tabel aan, waaruit overduidelijk blijkt dat ons (door de regering betaalde) CBS helemaal gelijk heeft. Immers, kijk maar op regel 12 van de afbeelding.

cbs
Helemaal niks mis mee op het eerste gezicht.

Ik speel graag even CBS en bereid me voor op allerlei publicaties. Wat heb ik zoal in gedachte? Lees en gniffel mee:

  1. Het aantal mensen met een schuld is afgenomen met 86%, de totale schuldenlast zakte met 18%!
  2. Mensen die helemaal niets hebben is eveneens gedaald en met wel 55%
  3. Een winst is geboekt voor mensen die nu een bezit hebben van rond de € 17.000! Hun totale vermogen komt komt ruim 43% hoger uit dan 15 jaar geleden.
  4. Wel iets minder mensen  vallen in de klasse van € 40.000 , toch verdubbelde hun vermogen met 100%.
  5. Het vermogen van mensen in de klasse rond de € 80.000 kwam ten goede aan 56% meer bezitters, ook hun totale vermogen groeide met 100%
  6. Blablabla, het gaat zo slecht nog niet in Nederland.

En over de regels 8, 9 en 10 heb je het niet natuurlijk, daar ben je gewoon te rechts voor en het zou zo maar eens iets “zorgwekkends” kunnen betekenen over de oorzaak van de gigantische vermogensaanwas, want “hoe kan dat????”. Graaiers in de zaal? Hun aantal neemt ook nog toe. SSSStttt.

Een paar kanttekeningen van mijn kant?

  1. Ja, het aantal schulden neemt wel af, maar de overblijvenden zien hun schuld wel oplopen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?
  2. Natuurlijk, het aantal mensen die helemaal niets hebben neemt af, maar dat is altijd nog 2,5% van alle Nederlanders. Je zal er maar bij horen!
  3. Natuurlijk, het aantal mensen dat hun vermogen ziet stijgen tot € 17.000, maar de toename van € 7.000 tot € 17.000 is wel pas bereikt in 15 jaar, oftewel per jaar hebben zij op de een of andere manier zo’n kleine € 700 overgehouden, omgerekend zo’n € 55 per maand, hmmmm.
  4. Die luitjes op de regels 8, 9 en 10, Met welke snelheid is dat vermogen bereikt? De laatste 2 jaar door bonussen? Hebben ze geërfd? In elk geval de moeite waard om die regels verder uit te zoeken. Een tikkeltje overwaardering van hun functioneren misschien?

Het betekent ook dat 38,5% er fors op vooruit gegaan is,  dat betekent dat 61,5% er niet op vooruit is gegaan in 15 jaar (of erger). Hoezo juichen??

En hoeveel van dit vermogen zit opgesloten in de overwaarde van een huis?

Natuurlijk, mijn tabel is niet aan de werkelijkheid ontleend, maar het zou zo maar kunnen, ik trek er wel dezelfde conclusies uit als het CBS, dat is levensgevaarlijk, ook voor het echte CBS.

Gelukkig worden we (nog) niet geregeerd bij decreet, toch ligt het gevaar op de loer, beleid maken op gemiddelden.

Neem even in gedachten – en dat als voorbeeld – de discussie wie de toenemende zorgkosten moet gaan betalen?
Stel, na de coalitie onderhandelingen stelt een aantal partijen voor dat een chemokuur van € 50.000 best betaald kan worden door de patiënt, als hij meer vermogen heeft dan, noem maar een bedrag.
Partijprogramma’s staan bol van allerhande gemiddelden en onze huidige premier wordt met dat woord ‘s-morgens wakker en glimlacht daar ook nog bij!

Van zijn vermogen zit bijvoorbeeld ruim € 40.000 in de stenen van zijn huis. Moet hij dan zijn huis maar verkopen? Je kunt het afwachten, de eerste genezen Chemopatiënt moet maar gaan slapen onder de brug van het Merwedekanaal?

Het zit niet in mijn bloed om angst te zaaien, want dan zou ik paniek gaan oogsten. Ik waarschuw voor het grote gevaar van uitsluitend gemiddelden. Het hangt er namelijk helemaal van af aan welke kant je van dat gemiddelde zit.
Zelfs onze koningin opperde al lang geleden dat de gemiddelde Nederlander niet bestaat.

Advies?

Als iemand een gemiddelde noemt, vraag dan om alle rijtjes die in die berekening zitten, heb dan pas een oordeel en handel daarna. En als het gemiddelde van de overheid afkomt, bedenk dan vooral `wie betaalt, bepaalt`.

Allez, ik ben van gemiddelde leeftijd, maar in het echt gewoon 70 en ik kan nog steeds rekenen, zoals de spreadsheet dynastie van Den Haag.

Plaats een reactie